מאת טל רייס
מבוא
המסמכים הרשמיים השונים שתאתרו במחקר המשפחתי שלכם, יסייעו לכם בהתחקות ולמידה אודות בני המשפחה הקדמונים שלכם. רשומות לידה, נישואין ופטירה ((B.M.D, עליה, הגירה ועוד, יפרטו את "עובדות החיים" הבסיסיות שנדרשו לתיעוד על ידי השלטון המרכזי. מסמכים אישיים, לרבות יומנים, מכתבים אישיים וספרים אוטוביוגרפיים יסייעו בהרכבת ה"פאזל" בתיאור סגנון ואופי החיים האישי של בני המשפחה. המשותף לכל המסמכים והחומרים הם תכני המלל – הטקסט, שמהם תקבלו, בדרך כלל, מידע ישיר. עם זאת, כדי "לראות את התמונה המלאה", כדאי לייחס חשיבות גם לתצלומים הישנים שברשותכם.
תצלומים, גלויות צילום, תמונות פרוטרט ודומיהם, עשויים לתת לכם מושג לגבי אורח החיים האישי של בני המשפחה באותה תקופה היסטורית. נאמר לא פעם ש"תמונה אחת שווה אלף מילים" ולא בכדי, תמונה אחת יכולה להעביר הרבה תכנית חזותיים חשובים ותורמים, שלא בהכרח הובהרו והתפרשו במסמכים כתובים.
"סחיטת המיץ" מתצלומים ישנים של בני משפחתכם הקדמונים תוכל לתת לכם מידע משמעותי בכל שלב של המחקר הגנאולוגי שלכם, אם בתחילתו – במתן כיוון ראשוני, או בעיצומו – כמקור להצלבת מידע וביסוסו. במאמר זה אנסה להציג בקצרה מספר כלים כיצד להפיק את המירב מהתצלום הישן שברשותכם.
"שלב אחר שלב"
שלב ראשון – "טפסו (בזהירות) לבוידעם" של בני המשפחה המבוגרים והוציאו את האלבומים הישנים והמאובקים ויחד עם בני המשפחה נסו לאתר תמונות ישנות של בני המשפחה, שאתם פחות מכירים וחסר לכם מידע אודותיהם. רכזו מספר תצלומים של אותו בן משפחה קדמון, כשהוא מצולם לבד וכשהוא בחברת אנשים נוספים. רצוי לבחור בתצלומים שבהם זיהיתם פרטי רקע רבים ככל האפשר, לרבות פרטי לבוש שונים (בגדי חג, מדי צבא, בגדי עבודה), חפצים, נוף טבעי / נוף אורבני וכן הלאה. חפשו גם גלויות צילום של בן המשפחה, שמאחוריה ישנו גם טקסט ואולי גם בול מוצמד.
שלב שני – שפרו את איכות התמונה ככל האפשר, בכדי שתוכלו לזהות בבירור את כל הפרטים. קרני שמש, חומרי הדפסה, אופן המסגור ואמצעי אחסון שונים הכוללים חומצה עלולים לגרום לתמונות לדעוך ולהשתנות. היום ישנם אתרים חינמיים לשיפור תמונות (גם כאפליקציות). עליכם לסרוק את התמונות למחשב ולהעלותן לאתר האינטרנט. חלק מהאתרים יבצעו שיפור תמונה דיגיטלי באופן אוטומטי וחלק מהאתרים יאפשרו לכם לבצע שיפור תמונה, באמצעות התאמות אישיות שלכם.
בין האתרים החינמיים : https://www5.lunapic.com/editor/ ו – https://www.google.com/photos/scan/
אתר "מיי הרטיג'" מאפשר פיצ'ר לשיפור תמונה אוטומטי ואף להנפשתה. https://www.myheritage.co.il/photo-enhancer תארו לעצמכם, תצלום ישן מטושטש של בן משפחה פתאום מתחדד, מקבל צבע והדמות מתעוררת לחיים בהבעות פנים שונות, לאורך סרטון קצר. אפשרות נוספת שכדאי לשקול הוא לשחזר ולשפר תמונה מקורית, באמצעות מעבדת צילום מתמחה, ובייחוד כאשר מדובר בתצלומים ישנים, מורכבים ובאיכות מאתגרת. בעד כמה עשרות שקלים לתמונה אתם עשויים לקבל תוצאה משביעת רצון.
שלב שלישי – נתחו את פרטי התמונה
- זיהוי הדמות – בראש ובראשונה וודאו שהדמות המופיעה בתמונה רלבנטית לחיפוש שלכם, שאכן מדובר בבן משפחה שחיפשתם. הדרכים הטובות ביותר הן בכיתוב מפורש על גבי התמונה / גלויה ו/או על גבי המעטפה המצורפת (אם יש), וזיהוי על ידי בן משפחה או מכר. מעבר לכך, כדי לקשר בין דמות בתמונה אחת לדמות בתמונה שניה ובתקופות חיים שונות, נסו להבחין בתווי פנים ומאפייני גוף בולטים ודומים. התבוננו לדוגמה בצורת הסנטר, צורת האוזניים והאף, רוחב המצח, השיער ופיזורו על הראש. מאפיינים אלו ה"עוברים בירושה" בין דורות המשפחה יסייעו לזהות ולקשר את הדמות למשפחה שלכם.
- זיהוי דמויות נוספות שבתמונה – בחלק מהתצלומים תזהו את בן המשפחה עם דמות נוספת, או בחברת דמויות נוספות. נסו לברר האם מדובר באישה / בעל של הדמות (הביטו בקרבה הפיזית ביניהם, חפשו טבעות נישואין, כיסוי ראש לאישה וכן הלאה). נסו להבין האם בין הדמויות קרבה משפחתית או חברתית, גם באמצעות דמיון פיזי, הבחנה בהפרשי גילאים, פרטי לבוש אחידים המעידים על חברות בתנועה מסוימת. נסו לזהות האם מדובר באירוע מסוים שמונצח בתמונה, כגון חתונה ויום הולדת.
- פרטי לבוש וה"אקססוריז" – פרטי לבוש וה"אקססוריז" עשויים ללמד אודות אורח חייו של אדם : דתי / חילוני, סטטוס סוציו אקונומי, לבוש על פי "צו האופנה", לבוש אתני מסוים, לבוש במדי צבא ונושא דרגות ומדליות, לבוש המאפיין משלח יד מסוים. פרטי הלבוש הנלווים, לרבות כובעים, מקלות הליכה, משקפיים, שעונים ותכשיטים, כולם יכולים לסייע גם בתיארוך התמונות ((DATING לתקופה מסוימת ולמקם את התמונה שמצאתם ב"ציר הזמנים" של המחקר שלכם. להלן קישור לאתר, שיעזור לכן לתארך סגנונות לבוש לאורך התקופות :
https://fashionhistory.fitnyc.edu/
- פריזורה ושיער פנים – הפריזורה (בייחוד תסרוקת מיוחדת של אישה) ושיער הפנים של הגבר – פאות, שפם וזקן, יכולים להעיד על "צו האופנה", שיוך לאמונה דתית מסוימת ומעמד חברתי. להלן קישור לאתר המציג סגנונות של שפמים וזקנים לאורך התקופות :
https://familytreemagazine.com/photos/beards-and-mustaches-5-styles-in-old-photos/
- חפצים – חפצים שנמצאים ברקע התמונה – רהיטים, תמונות קיר, מנורות, ציוד וכלי עבודה. שעשויים לרמז לדוגמה על מעמד חברתי, אמונה דתית, או משלח היד.
- באוויר הפתוח OUTDOOR – תמונה שצולמה מחוץ למבנה סגור, באוויר הפתוח יכולה לספק לנו מידע רב לגבי הסביבה, מיקום התמונה ותיארוכה. בסביבה עירונית ניתן להתרשם מסוגי הרכבים והאופניים, מבנים ומונומנטים המאפיינים אזור מסוים, כיתוב שלטי הרחובות (מציאת כתובת !), מאפייני לבוש של העוברים ושבים המצולמים בתמונה. תמונה שצולמה בטבע יכולה גם להעיד על עונות השנה ואף שיוך צמחיה לאזור מסוים.
- בולים וחותמות –יכולים לספק מידע לגבי אזור שליחת המכתב ותאריכים.
- שם סטודיו הצילום ויצרן הנייר – לאחר שמיציתם כל בדל טקסט שיכולתם להבחין בבירור בתמונה הצילום או גלוית הצילום, נסו לחפש כיתוב נוסף המפרט את שם סטודיו הצילום ושם יצרן הנייר. פרטי העסק יכולים להוסיף לכם מידע חשוב לגבי מיקום הסטודיו – היכן צולמה התמונה ותיארוך התמונה.
- חוות דעת נוספת של בן משפחה – מומלץ לתת לבן משפחה נוסף להתבונן בתמונת הצילום, שאולי יבחין בפרטים שחמקו מעיניכם…
- הסתייעו ב"חכמת ההמונים" – חפשו לדוגמה ב"פייסבוק" קבוצות המתרכזות בהסבר ותיארוך של פריטים עתיקים. בין הקבוצות הרבות, איתרתי קבוצה פעילה ואפקטיבית בשם :
Genealogy CLUES" -Dating Old Photographs"
https://www.facebook.com/groups/337276269784836?locale=he_IL
בקבוצה זו תוכלו להעלות תצלומים ישנים וחברי הקבוצה ינסו לתארך את התמונות, תוך התייחסות
לפרטי התמונה, לרבות לבוש ופרטי לבוש נלווים.
דוגמאות
תמונת סטודיו של סבא רבא וסבתא רבתא שלי, משה וקלרה חיה רייס, ותמונה סטודיו מאוחרת יותר של משה רייס במדי צבא.
המאמר נכתב ומובא לשימושכם לצורך קידום ופיתוח העיסוק בגנאולוגיה יהודית – חקר שורשי המשפחה.
מקווה שיהיה לכם לעזר.
ביוגרפיה קצרה
התחלתי לעסוק בגנאולוגיה, כתחביב בשעות הפנאי, מיד לאחר שחזרתי ממשלחת לימודית לפולין. הבנתי כמה מעט אני יודע על בני משפחתי שנספו בשואה וקיבלתי החלטה לערוך מחקר פרטי מקיף, שתוצרו בכתיבת ספר משפחתי. גם לאחר כתיבת הספר, הדחף להמשיך לחקור ולהרחיב את תחומי הידע שלי בתחום הגנאלוגיה לא פסק. אני חוקר, לומד, שואל הרבה ומשתף בתגליות ובממצאים שעשויים להיות לעזר לחוקרים עמיתים.