ברוכות וברוכים הבאים!
לפני שאתחיל, אני רוצה ברשותכם להקדיש רגע לשלושה אנשים יוצאי דופן שהיוו חלק בלתי נפרד מהמארג של איגרא והלכו לעולמם מאז שנפגשנו לאחרונה. האנק סקירבול – גנאלוג נלהב (בזכותו נכנסתי לתחום בשנות התשעים), שחקר, צלל לארכיונים בארצות הברית, גרמניה וליטא, ובנה אילן שכלל 14,700 איש! הוא היה פעיל בחברה הגנאלוגית הישראלית (IGS) במסגרת סדרת ההרצאות באנגלית בירושלים, ואף היה בין המייסדים של IGRA, תומך נלהב וחבר בוועדת הביקורת של שלנו במשך שנים רבות.
ברברה אלמן התגוררה בניו ג'רזי אך התנדבה במגוון פרויקטים גנאלוגיים, ביניהם מאגרי מידע של IGRA. היא הקדישה רבות לעשייה של העמותה ואף זכתה בפרס מטילדה ט'גר למאגרי מידע בשנת 2014. היא הייתה מעורבת מאוד בסיוע ל-JewishGen ולקבוצות גנאלוגיות אחרות. ברברה שימשה כמזכירת אחת האסיפות הכלליות השנתיות IGRA והיא נבחרה לאחרונה כחברה במועצה המנהלת שלנו.
אינגריד רוקברגר הייתה כמו כוח טבע בלתי ניתן לעצירה. אינגריד תמיד עזרה למישהו בתחום הגנאלוגיה כשלא הייתה עסוקה במסגרת תפקידיה הרבים בארגון ויצו. הודות לנחישותה הרבה, היא הצליחה למצוא קשרים אבודים עם משפחתה ועם משפחתו של בעלה. חלק ניכר מההיסטוריה של הגנאלוגיה בישראל מונח על כתפיה של אינגריד. היא מונתה ליו"ר JFRA. כשהקבוצה נקלעה לקשיים, אינגריד פעלה ללא לאות כדי לצרף אותה ל-IGS. כשהגיעה העת להיפרד מה- IGS, אינגריד ניצבה בחזית והובילה לכך ש-IGRA תפסה את המושכות במקום בו הפסיקה JFRA. תמיד אפשר היה לסמוך על אינגריד שתסייע לנווט את העמותה. היא הייתה חברה במועצה, עמדה בראש ועדות, הנחתה ימי עיון והתנדבה לבצע מספר תפקידים במסגרת העבודה על מאגרי המידע שלנו.
ברברה סיגל היתה פעילה בתוכניות של גנאלוגיה באנגלית בירושלים.
הצער של כולנו עמוק בהחלט. יהי זכרם לברכה.
שינוי, צמיחה, יצירתיות, נחישות – מה משותף לכל אלה? ובכן, כולם מתארים מאפיינים של קבוצת האנשים מאחורי העמותה למחקר גנאלוגי בישראל הידועה בתור איגרא (IGRA).
תוך 12 שנים, הפכנו מגרעין של רעיון, חזון של הכיוון העתידי של הגנאלוגיה בישראל לענקית בתחום, הזוכה לכבוד רב בזכות היסודיות, החדשנות והיכולות הרבות שלנו.
במבט לאחור, בקיץ 2011 הארכיונים בישראל אפילו לא חזו תהליך דיגיטציה של הרשומות שברשותם. אינדקס של רשומות לפי שמות של אנשים, הזמין באינטרנט – אף אחד לא העז לחלום על כך. חיפושים דו-לשוניים? בחיים לא!
בנינו את העמותה על עקרונות היסוד: "סיוע לאנשים במחקר המשפחתי שלהם והנגשת מגוון רחב של חומרים מהתקופה העות'מאנית ועד השנים הראשונות של המדינה, כמו גם חומר נוסף על יהודים מהתפוצות הנמצא בארכיונים ישראליים. אנו עובדים עם אנשים מלאומים רבים ומספקים משאבים על מדינות מכל רחבי תבל."
אנו מקיימים קשרי עבודה עם למעלה מ-50 ארכיונים בישראל ויותר מתריסר במקומות אחרים. בזכות עקשנותם ועבודתם המדהימה של רוזי פלדמן, קרול הופמן, דניאל הורוביץ, אינגריד רוקברגר ז"ל וכל המתנדבים שלנו, הפקנו מאגר מידע המתקרב ל-3,000,000 רשומות!! איזה הישג מרשים.
קבוצת המתנדבים המיוחדת שלנו זכתה לאחרונה להכרה מצד IAJGS! אנחנו תמיד מחפשים מתנדבים נוספים השולטים בשפות שונות שיסיעו, בנוסף לתמלול הנתונים, לבצע הגהה את העבודה באנגלית, ותעתוק. כמו כן, אנו זקוקים למתנדבים שיהיו פעילים בוובינרים שלנו, בימי עיון, בתפעול דף הפייסבוק, בניוזלטר, במאמצי יחסי ציבור, נושאים טכניים ועוד. זום ופלטפורמות אחרות שינו את היכולות שלנו לתקשר עם אחרים. אנו זקוקים למתנדבים נוספים שילמדו את המיומנויות הנדרשות ויצטרפו לצוות התמיכה הטכנית של IGRA.
בסתיו האחרון שלחנו סקר שבו ביקשנו להעמיק את השתתפות החברים והמתנדבים בתחומים שהוזכרו, אם זה כחברי מועצה, בוועדת ביקורת וכו'. התוצאות היו מאכזבות בלשון המעטה. מעל 6,000 קיבלו את ההודעה ואלפים פתחו אותה. פחות מ-250 ענו (2/3 אנגלית, 1/3 עברית). חברי המועצה פנו אל כל אלו שהביעו התעניינות ובסופו של יום – נותרנו ללא מצטרפים חדשים לכוחותינו.
הקהל שלנו: בסוף שנת 2022 היו לנו 1023 חברים, מתוכם 495 בישראל. אין לנו מדד לדעת איזה אחוז הם דוברי עברית או אנגלית. היתר נמצאים בעיקר בארה"ב, קנדה, בריטניה, אוסטרליה וצרפת. אנחנו מכוונים גם לאנשים הרשומים באתר אך אינם חברים בעמותה, לאנשים שנתקלים בפרסומים השונים שלנו ב-JewishGen Digest או בתפוז, וכן לידיעות העוברות מפה לאוזן.
חברי ועדת הביקורת המשיכו להיפגש וגיבשו תוכנית פעילויות שאפתנית מאוד, שהועצמה על ידי הפגישות המחודשות שלנו פנים אל פנים בגבעתיים הודות לבילי שטיין והינדה סולומון. באמצע השנה קיבלנו בברכה את אביעד בן-יצחק למועצה שלנו עם פטירתה בטרם עת של ברברה אלמן ז"ל.
קיימנו ימי עיון מורכבים, באנגלית ובעברית, במשך שנים רבות. פריסת החברים על פני 24 מדינות, מצפון אמריקה לדרום אמריקה, לכל רחבי אירופה, אסיה ואוקיאניה, שלא לדבר על כל פינה בישראל, חייבה אותנו להתאים את הפעילויות למגוון אזורי זמן ולמקסם את השימוש שלנו בטכנולוגיה כדי לכלול אנשים באופן וירטואלי. נושא אירוע חשון השנה היה "השפעות חקר המשפחה על הרפואה". רוז לרר כהן, לינדה גפון ואסתר רכטשפנר הפכו את היום להצלחה גדולה.
בעקבות אירוע חשון האחרון החליטה המועצה לשנות את מתכונת ימי העיון הללו ובמקום יום שלם שיתחלק בין הרצאות באנגלית להרצאות בעברית, ננסה לחלק את אותו נושא כללי על פני יומיים שיחלו בשעות הערב המוקדמות, אחד באנגלית ואחד בעברית. הצוות שירכז את הנושא הפעם הוא רוז לרר כהן, אייל הולנדר ואסתר רכטשפנר. נושא הסמינר שעתיד להתקיים בעוד שבוע הוא: "מאה ויותר שנות התיישבות: גוונים ורבדים". אנו מעודדים את כולם להירשם ולהאזין להרצאות המרתקות!
סדרת הוובינרים החודשיים שלנו התקבלה בצורה טובה מאד. במשך שנים, אליינה באזיס, דניאל הורוביץ עבדנו יחד כצוות כדי להפיק את הסדרה מאל"ף עד תי"ו. כעת, אנחנו עוצרים את הסדרה עד להגעת צוות חדש. אנו זקוקים לכם שתקחו את הפרויקט עד אחד קדימה באמצעותכם כשרונותיכם הרבים!.
הנהגה – אני מבקשת שאנשים יצטרפו לשורותינו ויקחו על עצמם תפקידים מובילים. חיפשנו גזבר במשך שנה! בעוד שנה יהיה צורך לאייש את תפקידי המזכיר/ה והיו"ר עם מחליפים לאילנה ולי כפי שמחייב התקנון. אנא קחו רגע של התבוננות עם עצמכם וקחו את הצעד להעלות את דרגת מעורבותכם כדור הבא של ההנהגה ב- IGRA.
חלק מהחלטות המועצה בשנה האחרונה:
1) גישה להקלטות וובינר חדשות – לחברים בלבד
2) גישה להקלטות חדשות של ימי עיון – לחברים בלבד
3) גישה להקלטות ישנות מ- 18 עד 24 חודשים – פתוח לציבור
4) גישה למאמרים חדשים – לחברים בלבד
5) גישה למאמרים ישנים מ- 18 עד 24 חודשים – פתוח לציבור
6) וובינרים חודשיים בשידור חי – ללא תשלום לכלל
7) סמינרים של יום שלם בזום – ללא תשלום לכלל
8) מפגשים פרונטליים – בתשלום עבור מי שאינם חברים
9) גישה להקלטות של מפגשים פרונטליים בגבעתיים – לחברים בלבד
העמותה למחקר גנאלוגי בישראל הולכת וצומחת וכך גם לצרכינו השונים. בעוד שפעם הצלחנו לטפל בכל דבר ממקורותינו, כעת אנו נדרשים לאמץ את עזרתם של אנשי מקצוע. שיפרנו את הגרפיקה בהודעות על האירועים והניוזלטר שלנו בהחלט נראה מקצועי יותר אך גם אותו אפשר לשפר. הפרסומים על המפגשים והוובינרים זקוקים למגע יותר. אני אוסיף לסיר הזה את הבאנרים והפוסטים בפייסבוק, את הפוסטים באתר, את סדרת הסמינרים המקוונים ואת שקופיות המצגות.
חשוב שכל הדרישות לתרגום ולגרפיקה תעבורנה דרך אדם אחד כדי שלא נתקל בבקשות סותרות ממספר מקורות. כלל הפעילויות שלנו צריכות לקבל ייצוג בשפה אחידה. תודה ענקית לשרון זינגר ולליאורה בלום.
מאגר החברים ב-IGRA ממשיך להיות להיות הגדול ביותר מכל ארגון גנאלוגיה יהודית תחת המטריה של IAJGS (האגודה הבינלאומית של חברות ועמותות גנאלוגיה יהודית) המונה קרוב ל-90 ארגונים. בין מוקדי המשיכה אלינו הוא כמובן אוסף מאגרי המידע הצומח שלנו. זאת לצד גישה להרצאות ולמאמרים המוקלטים שלנו, ולא מעט מכך, למענה שאנחנו נותנים לפניות ושאילתות מחקר. לא עובר יום שבו רוזמרי אשל לא מגישה לפחות בקשה אחת. לפעמים הבקשות פשוטות אך פעמים רבות הן מורכבות. אני לא יכולה להודות מספיק לרוזמרי על כך שנענתה בחוכמה ובמקצועיות לכולם ולמעשה מהווה "הפנים של IGRA".
אני רוצה להודות גם לוועדת הביקורת שלנו – שלום ברונשטיין, סוזן אדל ורוז לרר כהן. השתתפותם בפגישות שלנו והיכולת שלהם להסתכל על הארגון ולהעריך את עמידתנו ביעדים שלנו בהחלט מוסיפה ערך רב. בנוסף, אלן סטפק ממשיכה להתנדב במגוון תפקידים, כולל בתור עורכת מדור המאמרים שלנו, למרות שפרשה מהמועצה. תודה לך!
כמו תמיד, חברי IGRA ירצו בכנס IAJGS הקרוב בלונדון בין התאריכים ה- 30 ביולי עד ה- 3 באוגוסט 2023. קיום האירוע בלונדון אפשרה לשנות את המיקוד, כך שנושאי הרצאה רבים הם חדשים, ששמים את הדגש על בריטניה ומדינות שבדרך כלל אינן משתתפות כאשר הכנס מתקיים בארצות הברית.
שני דברים נוספים לפני שנמשיך. אנו רוצים להודות לפיליפ טראורינג על כל העבודה שהוא השקיע בבניית אתר IGRA בשלהי שנת 2011. פיליפ ממשיך להיות הכתובת שלנו בכל הקשור לאתר. בשל השינויים הטכנולוגיים והצרכים שלנו, האתר עובר מתיחת פנים. בחודשים הקרובים נעדכן את האתר ונבקש מכולכם לשתף אותנו בהערותיכם.
באסיפה הכללית של שנת 2020 הצבענו על ביצוע שינויים מסוימים בתקנון אך אלה נדחו על ידי רשם העמותות. רצינו להוסיף סעיף שאומר שאנשים צריכים להיות חברים לתקופה מסוימת לפני שהם רשאים להתמודד על תפקיד במועצה או כבעלי תפקידים. היום אנו מבקשים את אישורכם לתקנון ללא דרישה זו.
תודה – לכולכם – על תמיכתכם המתמשכת ב- IGRA. אנא מכם, קחו צעד נוסף קדימה ועדכנו אותנו על הצטרפותכם לשורות הובלת העמותה. הכוח והחיוניות של IGRA תלויים בכם. אני מאחלת לכולנו שנה פורה ומעניינת.
גרי רגב