האסיפה הכללית השנתית של העמותה למחקר גנאלוגי בישראל התקיימה ב- 19 ביוני 2022 ובמסגרתה הוצגו דוחות לגבי מאגרי המידע, כספים, וכן דוח ועדת הביקורת.
רוזמרי אשל ודניאל הורוביץ נבחרו למועצה המנהלת. ברברה אלמן ורוז פלדמן נבחרו לכהן במועצה הכללית. שלום ברונשטיין, סוזן אדל ורוז לרר כהן ירכיבו מעתה את ועדת הביקורת החדשה. גרי רגב נבחרה לכהונה נוספת כיו"ר ואליינה באזס לכהונה נוספת כמזכירת העמותה.
נאחל לכולם הצלחה רבה בתפקידיהם.
להלן דו"ח היו"ר:
חלפה שנה מאז שנפגשנו בפורום הזה. בשנה הזו, שוב נתקפנו בגלים של קורונה ששיבשו את חיינו. התאבלנו על אבדן קרובים וחברים וחיינו לעולם לא יחזרו להיות כפי שהיו קודם. היה עלינו להתאים את הדרך בו אנחנו מבצעים את הפעולות הפשוטות ביותר – קניות של מזון, שימוש בתחבורה ציבורית ואפילו לשנות את האופן בו אנו מציינים חגים, אירועים משפחתיים ועוד.
העמותה למחקר גנאלוגי בישראל עשתה את מירב המאמצים למצות עד כמה שניתן את המפגשים הווירטואליים באמצעות זום, לרבות ישיבות מועצה, וובינרים, ימי עיון, פגישות שונות וכחלופה נוספת להרצאות בגבעתיים. נוכחות גבוהה נרשמה באירועים השונים עם משתתפים מכל העולם. פתחנו את אירועי הזום שלנו לכולם ובחינם. אנחנו אמנם מודעים ומוקירים את היתרונות שבמפגשים פרונטאליים, אך גם אסירי תודה על היכולת לנצל את הטכנולוגי המאפשרת לנו להיות יחד למרות ההגבלות. הפלטפורמה הזו מאפשרת לנו להגיע לקהלים ברחבי העולם ולפיכך נמשיך לקיים את האפשרות הזו.
המועצה שלנו מורכבת מקבוצה נהדרת של מתנדבים מסורים. הם ממשיכים לעבוד ללא לאות על מנת לוודא כי הפעילויות של העמותה תמשכנה בקצב וכן לקבל את ההחלטות הנדרשות כדי לאפשר את הרציפות התפקודית של הקבוצה הזו. אחד מהנושאים שדרשו את תשומת ליבנו השנה היה שינוי האופן בו אנו מנהלים את החשבונות שלנו ועל כן, המועצה אישרה את השימוש בשירותים של חברת מטמון להנפקת קבלות, הפקת הדוחות השנתיים והגשתם בין היתר, לרשם העמותות כנדרש. בהתאם לזאת, שינינו את הגדרת תפקיד גזבר העמותה. כיום, אנחנו משתמשים במקורות חיצוניים עבור שירותי עיצוב גרפי, תרגום, יעוץ משפטי והנהלת חשבונות.
בוודאי הבחנתם בשינוי פורמט הניוזלטר שלנו IGRANews. אלנה בזס עושה עבודה נהדרת בתיאום החומרים, כתיבת התוכן באנגלית ועד עבוד המול ספקי התרגום והגרפיקה כדי לייצר את הניוזלטר הדו-חודשי וכעת גם דו-לשוני שלנו. עיון קצר בניוזלטרים שלנו מלמד על כמות העשייה שלנו. בנוסף, יוצא סיכום שבועי בעברית הנכתב על ידי הינדה סולומון. במידה שתרצו להיות ברשימת תפוצה זו, אנא עדכנו אותנו.
ישיבות מועצה רבות הוקדשו לדיון בנושא המפגשים הפרונטאליים בגבעתיים. שאפו לבילי שטיין ולהינדה סולומון על תיאום תכנית הרצאות בעברית. בצל מגפת הקורונה, הגבלנו את מספר המשתתפים והתאמנו את דרישות המקום להנחיות העדכניות של משרד הבריאות. היות היקף המשתתפים היה קטן בהרבה ביחס לעונות הקודמות (אנשים מהססים להיפגש באופן פרונטאלי, בעיות תחבורה, בריאות…) אנחנו ממשיכים את התמודדותנו עם התמיכה במפגשים הללו. עשינו כמיטב יכולתנו כדי להפוך את ההרצאות הללו לזמינות לקהל רחב יותר באמצעות זום.
הצלחנו לתאם ולקיים שני ימי עיון הודות לסוזן אדל, רוז לרר כהן ואסתר רכטשפנר. הנושאים המרתקים נדונו בהרצאות שהתקיימו בבקרים בעברית ואחר הצהריים בעברית. אירוע חשון נתן הזדמנות להוקיר את מתנדבינו הרבים.
אנא הצטרפו אלינו בשבוע הבא ליום העיון נוסף על ידי הרשמה בדף הפייסבוק שלנו. הנושא הפעם מתייחס למגוון קבוצות גיאוגרפיות שעלו לארץ ותרמו לשמיכת הטלאים שמהווה את עם ישראל.
לאחר שנים רבות של דיונים ומספר ניסיונות שהופסקו, הגענו סוף סוף לפתרון מנצח שמאפשר לנו להציג את האתר שלנו הן באנגלית והן בעברית. הכוונה הייתה לבנות אתר מראה. בפועל, חלק נכבד מהתוכן זמין בשתי השפות. הסמינרים המקוונים, המאמרים ומדריכי המשאבים זמינים רק בשפת המקור שלהם. סרגל התפריטים הורחב וכיום תוכלו למצוא את האפשרות לעבור בין אנגלית עברית בקלות. התפריט כולל גם את הפרוטוקולים מהאספות הכלליות השנתיות שלנו. תודה גדולה נתונה לדניאל הורוביץ, בנאי פלדשטיין ופיליפ טראורינג על מאמציהם הרבים לעדכן ולתחזק את האתר.
כעת, חברות וחברים באגון יכולים לבקש סיוע במחקר, זאת לאור אחת מההחלטות שהתקבלו במסגרת האסיפה הכללית השנתית האחרונה שלנו. רוזמרי אשל ממשיכה להיות אשת הקשר בנושא זה, ולענות לבקשות הרבות שאנו מקבלים. קשה יהיה להפריז בהערכתנו הרבה לרוזמרי על כך.
תודה ענקית וכנה לרוז פלדמן ודניאל הורוביץ על מעורבותם המתמשכת בניהול מאגרי המידע ההולכים וגדלים שלנו. הם מדהימים ביכולתם לזהות, לאתר, לסרוק, לארגן מתנדבים, לתמלל, לתעתק, ולאסוף את כל התוצאות אל תוך מאגרי מידע, להעלות ולהוסיף אותן לאוסף שלנו, לבדוק ולוודא שוב שהכל מתנהל בצורה חלקה – ועוד. רוזי מרכזת את המתנדבים בשפה העברית ומחפשת תמיד לגייס חדשים. אינגריד רוקברגר היא כעת רכזת מאגרי המידע באנגלית. מרבית מאגרי המידע שלנו הם בעברית, ולכן אנו זקוקים למתנדבים באנגלית ו/או בעברית וכמובן גם בשפות נוספות. קיים מגוון רחב של אפשרויות כיצד לסייע עם מאגרי המידע. אנא שיקלו להצטרף לשורותינו – אנחנו זקוקים רק לכמה שעות מזמנכם בשבוע. ראוי לציין כי הוספנו קרוב לחצי מיליון רשומות בשנה האחרונה!!! בהחלט הישג מרשים.
ועדת המאמרים שלנו גדלה אף היא. קרול הופמן ואלן סטפק ממשיכות בתפקידיהם ואנו מקבלים לחיקנו בברכה את שריל לסטר וג'קי סאלינס. התחלנו סדרה של מאמרים קצרים המתחקים אחר המסעות שעשו קרובינו ומחכים לקבל את שלכם. אנא שתפו אותנו בחלק מההיסטוריה המשפחתית שלכם. תודה רבה לחברי הוועדה ולמי שכתבו ושיתפו אותנו במאמרים. נשמח לשמוע מכם.
מספר חברי העמותה הגיע לשיא של כל הזמנים בשנת 2021. עם 1,312 חברים, אנחנו שוב, אגודת הגנאלוגיה היהודית הגדולה ביותר, בוודאי מבין אותם ארגונים החברים ב-IAJGS (האגודה הבינלאומית של אגודות גנאלוגיות יהודיות). נכון לרגע זה, יש לנו מספר חסר תקדים המתקרב ל-950 של חברים חוזרים על מ- 26 מדינות!
לאחרונה זיהינו 340 חברים שהיו איתנו באופן עקבי.
כמובן, שעברו כל אחת ואחד מכם, המיקוד שלכם הוא בראש ובראשונה, בהיסטוריה המשפחתית שלך. עם זאת, אנחנו בונים עליכם כעת שתיקחו חלק פעיל יותר בארגון. בנוסף לכל הזדמנויות ההתנדבות במאגרי המידע שלנו, אנו זקוקים לאנשים שיכולים לעזור טכנולוגית עם סמינרים מקוונים, לאתר דוברים לסדרת הסמינרים האינטרנטיים שלנו (וובינרים), לעזור בתוכניות ימי העיון, לשמש כגזבר/ית (דוחות חודשיים, איש קשר להנהלת חשבונות, מעקב אחר חשבון הבנק וחשבון ה-PayPal…), לכהן בדירקטוריון, לתרום לניוזלטר, לכהן כמזכיר/ה, לכהן כיו"ר, לעבוד על האתר באנגלית, לעבוד על האתר בעברית, לבדוק את קישורים באתר כדי לוודא שהם עדיין תקפים… ועוד.
החיפוש אחר אנשים שיכהנו בתפקידי מפתח הוא קריטי שכן על פני התקנון, בעוד שנתיים, אנשי ההנהגה הנוכחית יימנעו להמשיך הלאה. עלינו לזהות ולהכשיר את הדור הבא של המנהיגים ב- IGRA. אנא חשבו על זה – הכישורים שלך נחוצים. אתם נחוצים.
שלא תטעו – לא הכול ורוד. לרוע המזל, הגזבר שנבחר במסגרת האספה האחרונה לא צלח, ואייל הולנדר הסכים באדיבות לחזור לתפקיד. עלינו לאתר מיד, אדם שיכול להיכנס לתפקיד הגזבר, שהשתנה לאחרונה. מלבד נכונות לכהן בהנהלה ובמועצה, ולפקח על הכספים וכן להוות איש/קשת הקשר עם רואה החשבון – על אדם זה להיות מורשה חתימה בחשבון הבנק שלנו (היות שכך, לא ניתן למנות לתפקיד זה אזרח/ית ארה"ב) . אנא עזרו לנו!
אנו ממשיכים לנסות לנווט בין נבכי הביורוקרטיה כדי לקבל את מעמד המיסוי המתאים לנו כמלכ"ר. נעשה מאמץ משותף במשך השנתיים האחרונות אך למרבה הצער, עוד לא הגענו ליעד הנכסף. מילאנו טפסים על גבי טפסים אבל עדיין ניצבת מולנו חומה בצורה.
IGRA נמצאת בתהליך של משא ומתן מחדש על הסכמי העקרונות שלנו עם רבים מהארכיונים שאיתם שיתפנו פעולה במהלך השנים. יש לנו עורך דין שעוזר לנו כעת עם חלק מהחוזים הדורשים סיוע משפטי. כשהתחלנו ב-2012 מעט מאוד ארכיונים העזו לחלום על דיגיטציה של הרשומות שלהם. רבים קפצו על ההזדמנות לאפשר לנו לבצע דיגיטציה של חלקים מהחומרים שבידיהם. חלקם אפשרו לנו לקבל רק אינדקס שמות של החומרים הקיים בעוד אחרים מסרו לנו העתק של הנתונים החיוניים. היו גם כאלה שאפשרו לנו לחשוף בפניכם את סריקות הרשומות. בשנים שחלפו מאז, לא מעט ארכיונים עברו תהליכי דיגיטציה (אך לא בהכרח סיפקו אינדקס שמות) ולאורך כל התקופה הזו, IGRA נותרה המשאב העיקרי ואבן הדרך לאיתור מידע מתוך מנעד רחב של מקורות. אנחנו המקום העיקרי שנותן מנוע חיפוש דו לשוני המאפשר לאתר בני משפחה באנגלית ובעברית. לאחר מציאת רשומה, אנו תמיד מציעים להמשיך לעקוב אחר הממצא הזה מהמידע בדף התוצאות המזהה את הארכיון – כדי לראות אם קיימים בידיהם עוד מסמכים רלוונטיים.
יחד עם ביצוע דיגיטציה עולה גם דאגה מחודשת לפרטיות. ככל שהדיון הזה נמשך, IGRA תפעל כדי לוודא שהרשומות שבידינו יעמדו בדרישות החוק.
רבים מחברי העמותה מלמדים קורסי גנאלוגיה, ומרצים בכנסים ובמגוון מקומות אחרים. אנו מודים לכל אחת ואחד על השתתפותם באירועים אלה וייצוגה המכובד של IGRA.
יום הולדת 10 שמח ל- IGRA!! שנזכה לעוד שנים רבות של הצלחה בעולם הגנאלוגיה היהודית. אנו מקווים שהמאמצים שלנו יעשירו את המחקר שלכם ויסיעו לכם ללמוד עוד על בני משפחה כדי להשלים את הסיפור המשפחתי שלכם.